Amenzi si sanctiuni la în unităţile de alimentaţie publică în perioada stării de alertă

In perioada 18 Mai – 3 Iunie 2020 inspectorii sanitari veterinari și pentru siguranța alimentelor au desfăşurat o acţiune pentru verificarea respectarii cerintelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind funcţionarea unităţilor de alimentaţie publică în cadrul cărora se comercializează produse alimentare către consumatorul final, pe perioada stării de alertă. Aceasta actiune a venit in urma semnarii  ordinelor comune între Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri.

In urma acestei actiuni au fost verificate un numar de 1.920 de : restaurante, unități de tip fast-food, pizzerii, cafenele, unități de catering, supermarket-uri, magazine alimentare, cantine, cofetării, patiserii, unități cu livrare la pachet, bistro-uri, etc. aplicandu-se 103 amenzi contravenționale în valoare totala de 360.600 de lei iar 2 unitati au primit ordin de suspendare temporară a activității. In cadrul aceleiasi actiuni, au fost confiscate sidirijate spre neutralizare 176 de kg de produse de origine animală.

Conform site-ului ANSVSA, în urma controalelor efectuate au fost constatate urmatoarele nereguli:

  • neconformităţi legate de asigurarea trasabilității și conformității produselor alimentare (etichetare, buletine analiză cu rezultate nesatisfăcătoare)
  • nerespectarea normelor sanitare veterinare privind regimul termic conform indicațiilor stabilite de către producător;
  • întreținerea necorespunzătoare a spațiilor de prelucrare, depozitare și valorificare a produselor alimentare, precum și a instalațiilor, utilajelor și a ustensilelor de lucru folosite;
  • manipulare și depozitare necorespunzătoare a produselor alimentare și a ambalajelor,
  • neconformităţi privind monitorizarea și implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP;
  • lipsa sau neaplicarea procedurii privind bunele practici de igienă în unitate (ex: spatii, echipamente și ustensile de lucru, utilaje frigorifice aflate în conditii necorespunzătoare de întreținere și igienă);
  • neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor și/sau legate de atestarea stării de sănătate a acestuia;
  • neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar;

Controalele vor fi efectuate pe toata durata starii de alerta. De asemenea, consumatorii pot reclama neregulile constatate in unitatile de alimentatie publica la numărul de telefon al „Call Center”-ului A.N.S.V.S.A. – 0800 826 787. Numarul poate fi apelat gratuit, din orice reţea de telefonie.

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
1Shares
error: Continut protejat !!