Fonduri europene de 1.5 miliarde euro pentru Romania

Ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, a anuntat la începutul ședinței de Guvern ca Romania va avea la dispozitie inca 1.5 miliarde euro din facilitatea de finantare REACT-EU. Aceste fonduri sunt destinate pentru combaterea efectelor negative ale pandemiei COVID-19

De asemenea, Romania va mai putea accesa in perioada 2020-2022, prin intermediul unui instrument temporar SURE (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency – sprijin temporar pentru atenuarea riscurilor de șomaj în situație de urgență), inca 5 miliarde de euro, pentru a sprijini măsuri active pentru ocuparea forței de muncă. Primul ministru Ludovic Orban a solicitat MFE și Ministerului Muncii și Protecției Sociale să pregătească modificările legislative necesare pentru accesarea sumelor prin acestu nou instrument al Comisiei Europene. In aceeasi sedinta de Guvern, premierul l-a mandatat pe ministrul Fondurilor Europene sa pregateasca Programul de recuperare și reziliență necesar pentru a accesa alte finanțări europene.

La nivelul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) au fost identificate sume cu risc de neutilizare în valaore de 1 mld. euro. Pentru a se evita dezangajarea fondurilor alocate, in sedinta de Guvern s-a aprobat Memorandumul privind alocarea unor bani în cadrul Programelor Operaționale gestionate de Ministerul Fondurilor.

Astfel, din suma de 1 miliard de euro,  450 mil. euro au fost realocate în cadrul POIM, către alte axe, iar 580 mil. euro către alte programe:

  • 500 mil. euro la Programul Operațional Competitivitate, pentru finanțarea unei scheme de grant dedicată capitalului de lucru;
  • 80 mil. euro la Programul Operațional Asistență Tehnică, pentru pregătirea portofoliului de proiecte aferente perioadei de programare 2021-2027 și pentru pentru asigurarea finanțării acordului PASSA-BEI în perioada 2020 –2023.
  • În cadrul Programului Operațional Capital Uman suma de 450 milioane de euro va fi redistribuită pentru a fi finanțată plata șomajului tehnic (300 milioane euro), a stimulentului de risc pentru cadrele medicale (120 milioane euro) și măsurile destinate asistenței sociale pentru persoanele vârstnice (30 milioane euro).

Mai multe detalii puteti gasi pe site-ul Ministerului Fondurilor Europene

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
1Shares
error: Continut protejat !!