Locuinta in Paris pentru studentii romani din Franta.

Monica Lovinescu, este o personalitate marcantă a exilului postbelic românesc si a donat statului român locuința sa din Paris pentru a fi pusă în serviciul comunității românești din Franța.  Prin Hotărârea de Guvern nr. 392/2016, s-a creat bursa „Ierunca-Lovinescu” care are ca scop promovarea valorilor aparținând patrimoniului material și imaterial al românilor din străinătate. 

Prin inființarea bursei s-a indeplinit si una din principalele dorințe testamentare ale Monicăi Lovinescu , dar si sprijinul studentilor romani din Franta. Incepând cu anul universitar 2016-2017, bursa „Ierunca-Lovinescu” pentru studenții români din Franța este acordată anual. Ministerul Afacerilor Externe, în cooperare cu Ministerul Culturii vor coordona procedura de selecție, acordare și monitorizare a utilizării bursei.

Pentru detalii despre organizarea concursului, regulamentul și calendarul de concurs, click aici.

Cine este Monica Lovinescu?

Monica Lovinescu s-a nascut la data de 19 noiembrie 1923 in Bucuresti. Din 1947 a trait in exil la Paris, unde a si decedat la data de 20 aprilie 2008. Monica Lovinescu a fost critic literar, devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană. Lupta sa impotriva comunismului a dus in 1977 la un atentat asupra vieții sale și cu campanii de calomniere în presa românească și în publicațiile finanțate de către regimul comunist. Prin publicitatea făcută disidenților români în presa internațională, Monica Lovinescu și sotul sau, poetul Virgil Ierunca au contribuit la ameliorarea tratamentului figurilor importante ale exilului romanesc de către autoritățile de la București.

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
1Shares
error: Continut protejat !!