Se schimba legislatia impotriva violentelor fizice si psihologice asupra copiilor

Conform ordinului de ministru publicat în Monitorul Oficial din 10 iunie 2020, au fost aprobate normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 221/2019 prin care este prevenit și combătut bullying-ul în spațiile destinate învățământului.
Bullying – reprezintă un comportament repetat și intenționat prin care agresorul își rănește, persecută și intimidează victima prin diferite forme:
- VERBAL – țipete, porecle, sarcasm, insulte, jigniri;
- FIZIC – palme, loviri, îmbrânciri, bătăi;
- MOBBING – agresiune verbală și emoțională a unui grup față de un individ;
- RELAȚIONAL – intimidare, denigrare, izolare, manipulare;
- CYBERBULLYING – trimiterea unui mesaj sau a unei imagini pe telefon sau Internet pentru a denigra imaginea unei persoane.
- SOCIAL – excludere, insulte cu privire la statutul social.
Normele metodologice aprobate astazi oferă un instrument de lucru pentru profesioniștii care lucrează cu antepreșcolarii / preșcolarii / elevii din sistemul educațional, familiile copiilor, autoritățile responsabile cu protecția copilului împotriva violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying și cu furnizorii de servicii specializate pentru reabilitarea copiilor-victime, martori și/sau copiilor cu un comportament agresiv. Promovarea activităților de prevenire și combatere a tuturor formelor de bullying și cyberbullying în sistemul educațional preuniversitar este un alt obiectiv urmărit, dublat de identificarea, semnalarea și intervenția, în echipă multidisciplinară, în situațiile de violență psihologică-bullying și cyberbullying.
In scoli vor fi înființate grupuri de acțiune anti-bullying din care vor face parte maximum 10 membri. Grupul va fi condus de catre directorul unitatii de invatamant iar ca membri vor fi: profesorul consilier școlar, trei cadre didactice formate în problematica violenței, inclusiv a violenței psihologice-bullying, doi sau mai mulți reprezentanți ai elevilor, un reprezentant al părinților, reprezentanți ai autorității locale.Acest grup va avea rol de prevenire, identificare și soluționare a faptelor de bullying comise între elevi, prin acțiuni fizice, verbale, relaționale și/sau cibernetice.
„Este datoria noastră, ca adulți responsabili, să-i apărăm, să-i protejăm pe copiii noștri prin educație, prin exemple pozitive. De aceea, Legea anti-bullying, însoțită de normele de aplicare, trebuie văzută ca un pas important pentru asigurarea demnității tuturor copiilor din România”, a declarat Monica Anisie, ministrul educației și cercetării.

Mai multe detalii gasiti pe site-ul Ministerului Educatiei si Cercetarii
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"
Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
1 thought on “Se schimba legislatia impotriva violentelor fizice si psihologice asupra copiilor”