Analiză imobiliară pe final de an: Cluj-Napoca a fost în 2023 orașul cu cele mai scumpe apartamente de vânzare și cu cele mai ridicate chirii

Analiză imobiliară pe final de an: Cluj-Napoca a fost în 2023 orașul cu cele mai scumpe apartamente de vânzare și cu cele mai ridicate chirii

 

În 2023, prețurile cerute pe apartamentele de vânzare din România au fost, în medie, cu 7% mai mai mari decât anul trecut, românii au căutat cel mai des apartamente cu două camere, iar orașul în care s-au tranzacționat cel mai rapid proprietățile a fost București, arată raportul anual realizat de Storia, pe baza datelor de pe platforma proprie. Sublinem că este vorba despre prețuri cerute, nu de sume tranzacționate. În Cluj-Napoca, prețul cerut pentru un apartament a fost, în medie, de 2.457 euro/metru pătrat, cu 7% peste cel înregistrat anul trecut.

„În cadrul raportului am observat lucruri previzibile, precum creșterea generală a prețurilor, dar am întâlnit și câteva aspecte care ne-au surprins. Spre exemplu, am remarcat că luna august a devenit cel mai căutat interval atât în ceea ce privește închirierile, cât și achizițiile. Chiar dacă era un rezultat anticipat în cazul închirierilor, am fost surprinși să constatăm că românii au manifestat un interes sporit pentru achiziții imobiliare în aceeași perioadă. O explicație plauzibilă ar putea fi discutarea schimbării măsurilor fiscale, cu impact și pentru piața imobiliară, în acea perioadă, dar și inflația în scădere și IRCC-ul mai stabil”, a declarat Monica Dudău, Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Cum au evoluat prețurile în 2023

În 2023 s-a înregistrat o tendință de creștere a prețurilor cerute pe piața imobiliară, atât în ceea ce privește vânzările, cât și închirierile, arată raportul. Prețul mediu solicitat pentru vânzarea unui apartament nou a fost de 1.687 euro/metru pătrat (+7% față de 2022), în timp ce prețul pentru cele vechi a fost ușor mai scăzut: 1.683 euro/metru pătrat (+8%). În București, prețul mediu solicitat a fost de 1.582 euro/metru pătrat (+4% față de 2022), în timp ce în Cluj-Napoca prețul cerut pentru un apartament a fost, în medie, de 2.457 euro/metru pătrat (+7%). Prețurile medii au crescut și în alte orașe mari din țară în 2023: Iași – 1.413 euro/metru pătrat (+7% față de 2022), Constanța – 1.610 euro/metru pătrat (+7%) și Timișoara – 1.465 euro/metru pătrat (+3%).

În Capitală, chiriile au crescut în toate sectoarele, iar cea mai mare creștere (+18%) s-a înregistrat în sectoarele 1 și 2 la apartamentele cu două camere și în sectorul 5 la cele cu trei camere. Cele mai mici creșteri per sectoare s-au observat în sectorul 4 (între 8% și 10%) și în sectorul 2 în cazul garsonierelor (+9%).

Potrivit raportului, sectorul 1 rămâne cel mai scump sector al Capitalei: aici, o garsonieră s-a închiriat, în medie, cu 343 euro, un preț cu 13% mai ridicat față de 2022. Cei care își doresc un apartament cu două camere au plătit, în medie, 521 euro, în timp ce locuitorii care caută apartamente cu trei camere au ajuns să cheltuiască, în medie, 785 euro pe lună pe chirie (+15% vs. 2022). În 2023, în Capitală tarifele pentru o garsonieră s-au încadrat între 253 euro (sectorul 5) și 343 euro (sectorul 1). Prețurile medii de închiriere pentru apartamentele cu două camere s-au aflat între 382 euro (sectorul 6) și 521 euro (sectorul 1). Apartamentele cu trei camere au avut tarife medii de închiriere cuprinse între 429 euro (sectorul 6) și 785 euro (sectorul 1).

Tendința de creștere a prețurilor s-a observat și în alte orașe mari de pe platforma Storia. În Cluj-Napoca o garsonieră s-a închiriat, în medie cu 337 euro/lună, în timp ce un apartament cu două camere s-a închiriat cu 527 euro/lună. Prețurile medii de închiriere ale apartamentelor cu trei camere au crescut cel mai mult (+19% față de 2022) ajungând la 666 euro. În Iași, prețurile medii s-au situat astfel: 292 de euro pentru o garsonieră, 411 euro pentru un apartament cu două camere și 500 de euro pentru un apartament cu trei camere. În Constanța s-au înregistrat creșterile cele mai mari (între 26% și 34%). Garsonierele au avut un preț mediu de listare de 286 de euro, apartamentele cu două camere – 449 euro, în timp ce apartamentele cu trei camere au avut un preț mediu de 601 euro. În Timișoara, Capitala Europeană a Culturii în 2023, prețul închirierii unei garsoniere a fost, în medie, de 237 euro. Pentru un apartament cu două camere cei interesați au plătit, în medie, 380 de euro, în timp ce un apartament cu trei camere s-a închiriat, în medie, cu 430 de euro.

Cele mai “prietenoase” prețuri în 2023 pentru vânzare, luând în calcul reședințele de județ, s-au găsit în Reșița, unde prețul mediu solicitat a fost de 757 de euro/metru pătrat. În același timp, pentru închiriere, cele mai mici prețuri solicitate s-au înregistrat în Drobeta-Turnu Severin, unde prețul mediu a fost de 205 euro/metru pătrat pentru apartamentele cu maxim trei camere. Cele mai ridicate prețuri pentru ambele categorii s-au înregistrat în Cluj-Napoca, unde un apartament de vânzare a avut un preț mediu de 2.457 euro/metru pătrat, iar pentru închiriere prețul mediu solicitat a fost de 532 euro.

Care au fost lunile de vârf și cele mai căutate proprietăți

În 2023 românii au continuat să exploreze piața imobiliară, susțin autorii raportului. Pentru apartamentele scoase pe piață s-au înregistrat scăderi la numărul de pagini vizualizate (-7% față de 2022) și la contactări (-4% – contactările fiind interacțiunile dintre cei care caută locuințe și proprietari). În cazul chiriilor, lucrurile au stat diferit. Cei interesați au vizualizat mai multe anunțuri cu locuințe (+1% față de 2022) și au interacționat mai mult cu cei care au postat anunțurile (+16% mai multe contactări). Apartamentele cele mai căutate au fost cele de două camere, atât pentru achiziție, cât și pentru închiriere, iar luna în care românii au căutat cel mai activ a fost august. Luna cea mai activă a fost determinată luând în calcul numărul de contactări/anunț activ. Cel mai căutat oraș pentru locuit în 2023 a fost Bucureștiul, unde tranzacțiile pentru închiriere și achiziție s-au încheiat cel mai rapid pe platforma Storia.

 

​ 

Stire preluata de pe site-ul www.actualdecluj.ro  

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!