Creștere alarmantă a violenței domestice în România: Anul trecut, polițiștii au intervenit la peste 108.000 de cazuri

Creștere alarmantă a violenței domestice în România: Anul trecut, polițiștii au intervenit la peste 108.000 de cazuri

 

Numărul cazurilor de violență domestică a crescut alarmant în 2023: anul trecut, forțele de poliție din România au intervenit într-un număr de  108.831 de cazuri de violență domestică, transmite Euronews. Aceste incidente s-au distribuit în mod semnificativ între mediul urban (51.690 cazuri) și mediul rural (57.141 cazuri), potrivit Aegerpres.

Un comunicat al Inspectoratului General al Poliției Române (IGPR) relevă faptul că 94.710 intervenții au fost efectuate în urma sesizărilor primite prin numărul de urgență 112.

Raportul anual evidențiază o creștere de 4,8% a infracțiunilor din sfera violenței domestice față de anul anterior. Numărul total de infracțiuni a atins 57.851, cu cele mai frecvente fiind loviri sau alte forme de violență, înregistrând 35.897 de astfel de fapte.

Ordine de Protecție și implementarea Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică (SIME)
În 2023, instanțele judecătorești au emis 11.887 de ordine de protecție, din care 5.386 au fost ordine de protecție provizorii. Referitor la nerespectarea acestor ordine, au fost înregistrate 4.279 de infracțiuni. În cadrul proiectului pilot SIME, 3.656 de instrumente de protecție au fost emise, iar 468 de victime au fost de acord să aibă agresorul supravegheat electronic.

Raportul indică înregistrarea a 401 de infracțiuni, inclusiv 17 cazuri de distrugere, 307 de nerespectări ale ordinului de protecție și 77 de nerespectări ale ordinului de protecție provizoriu. În cazurile penale întocmite, 27 de persoane au fost supuse măsurilor preventive, incluzând 18 rețineri, 4 arestări preventive și 5 plasări sub control judiciar.

Începând cu 1 ianuarie 2024, 20 de județe au intrat în etapa a doua de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică. Această inițiativă este menită să sprijine forțele de ordine în monitorizarea respectării măsurilor de protecție, fără a constitui o măsură de constrângere, ci o metodă de supraveghere electronică.

 

 

 

​ 

Stire preluata de pe site-ul www.actualdecluj.ro  

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!