Pacienții cu afecțiuni cronice cer eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale

Pacienții cu afecțiuni cronice cer eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale

 

Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) solicită public autorităţilor eliminarea impozitării cu 10% a concediilor medicale pentru pacienţii cu afecţiuni cronici şi cu boli rare.

”Reglementările din România au mers multă vreme pe considerarea pacienţilor cronici ca fiind asistaţi social, pensionari, sustinuţi de stat. În prezent, bolile cronice afectează tot mai multe persoane, din ce în ce mai tinere, oameni activi, cu serviciu şi responsabilităţi. Aceşti oameni trebuie încurajaţi să lucreze, susţinuţi atunci când au probleme, nu discriminaţi prin impozitarea veniturilor”, au transmis, marţi, reprezentanţii COPAC, într-un comunicat de presă.

Ei solicită eliminarea impozitării concediilor medicale în cazul pacienţilor cu boli cronice şi boli rare.

”Înţelegem că decizia impozitării a venit pe fondul unui număr mare de concedii medicale, unele, poate nejustificate, dar vă asigurăm că nu este cazul pacienţilor cu boli cronice sau boli rare. Prin urmare, vă rugăm să luaţi măsuri şi să eliminaţi impozitarea pacienţilor cu boli cronice şi rare”, a arătat sursa citată.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat luni la Digi24 că se caută o soluție cât mai rapidă pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale, dar doar pentru pacienții oncologici. Ministrul a spus că o variantă mai rapidă este o ordonanță de urgență.

Senatoarea PNL Nicoleta Pauliuc a anunţat, luni, în cadrul unei mese rotunde, că grupul parlamentar PNL va depune în Parlament un amendament pentru eliminarea impozitării cu 10 % a concediilor medicale. Impozitul a fost introdus de Guvernul PSD-PNL.  „Nu putem accepta ca în momentul în care un pacient oncologic se îmbolnăveşte, merge la tratament, concediul medical pe care statul i-l dă pentru susţinerea ca el să meargă mai departe şi să obţină victoria cu acest diagnostic, să fie impozitat”, a precizat senatoarea PNL, citată de aceeași sursă. Ea a mai spus că amendamentul vizează nu numai pacientul oncologic ci şi o serie de categorii, precum ”concediul de maternitate şi risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav”. Guvernul a decis, la finalul anului trecut, ca românii care intră de anul acesta în concediu medical să fie taxați suplimentar. Mai exact, cei care intră în concediu medical vor plăti 10% contribuții la sănătate din indemnizația primită în această perioadă. Scutiți sunt doar cei care au nevoie de liber în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale. Procentul se aplică sumei brute a salariului, trecută de angajator în contractul de muncă. Noua taxă a fost introdusă de Guvernul Ciolacu la finele anului trecut, printr-o ordonanță de urgență

sursă foto: jurnalul.ro

 

​ 

Stire preluata de pe site-ul www.actualdecluj.ro  

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!