Primul monument public al Clujului, aproape de a reveni pe amplasamentul inițial/”Se clădește încet, dar sigur, statuia Fecioarei Maria”

Primul monument public al Clujului, aproape de a reveni pe amplasamentul inițial/”Se clădește încet, dar sigur, statuia Fecioarei Maria”

 

Începând din 8 noiembrie a început montarea soclului statuii Fecioarei Maria (statuia Ciumei), primul monument public al Clujului, care urmează să se întoarcă pe locul originar de pe strada Universității, unde a fost amplasat în 1744. „Se clădește încet, dar sigur, statuia Fecioarei Maria”, aratau la finalul săptămânii trecute oficialii Bisericii Piariste din Cluj, vecină cu Universitatea Babeș Bolyai și aproape de locul unde va fi remontat monumentul.

 

(foto: Biserica Piaristă/Facebook, 18 noimebrie)

(simulări proiect Universității cu statuia pe amplasamentul inițial, sursa Mossfern/www.primariaclujnapoca.ro)

Liderii UDMR Cluj au salut, de asemenea, momentul în care s-a început oficial montarea soclului statuii Sfintei Maria Protectoare pe strada Universității, aflată în șantier de modernizare. „S-a început amplasarea statuii Fecioarei Maria în centrul Clujului pe strada Universității”, arăta în 8 noiembrie președintele UDMR Cluj, Csoma Botond.

Monumentul „Sfânta Maria Protectoare” se va monta pe locul unde a fost amplasat în secolul al XVIII-lea, în cadrul lucrărilor de modernizare din proiectul Primăriei pentru zona Kogălniceanu-Univesității. Despre acest șantier, oficialii Primăriei arătau că are întârzieri tocmai din pricina unei alte statui, cea a Școlii Ardelene, amplasate în fața Universității Babeș-Bolyai, a cărei soclu a fost demolat, cu avizul Primăriei, apoi instituția a cerut proiectanților și constructorilor să îl facă la loc.

În jurul amplasamentului statuii sunt prevăzuți și   6 arbori din specia Ginkgo biloba.

„Statuia Sf. Maria Protectoare” sau „Statuia Ciumei”, a fost edificată în 1744, la inițiativaguvernatorului Anton Kornis,  ca semn de recunoștință pentru ocrotirea adusă Clujului în perioada ultimei mari epidemii de ciumă între anii 1738-1742. De aceea poartă și numele de „Statuia Ciumei”, monumente similare existând și în alte orașe europene. Statuia a fost realizată în stil baroc de către sculptorul austriac Anton Schuchbauer (1719-1789). Monumentul a fost demontată în 1959, întrucât conducerea comunistă a universității Babeș Bolyai nu o agrea. În 1961, la cererea Parohiei Sf. Petru, a fost amplasată în spatele acesteia. Statuia se află într-o avansată stare de degradare. Ultima restaurare a avut loc în perioada 1957-1958.

Vezi și:

„Statuia Ciumei” a fost demontată de pe actualul amplasament din spatele Bisericii Sf. Petru. Urmează să fie restaurată și instalată pe strada Universității, la finalul șantierului de modernizare

 

​ 

Stire preluata de pe site-ul www.actualdecluj.ro  

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!