Vernisaj diseară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, expun artiștii Monica și Paul Timofei

Vernisaj diseară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, expun artiștii Monica și Paul Timofei

 

Vernisaj diseară la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, expun artiștii Monica și Paul Timofei.

Expoziția, care se deschide cu un vernisaj diseară la ora 18, poate fi vizitată până în 7 aprilie. Expozanții – Monica și Paul Timofei – au absolvit în anul 2003 Universitatea Națională de Arte București, la secția Pictură. Între 2008 și 2010 au studiat ca bursieri la Accademia di Romania din Roma.

Ambii artiști au avut, în intervalul 2007-2023, expoziții personale și de grup în Austria, Italia, Belgia, Bulgaria, România și Republica Moldova – între altele în Musei di San Salvatore in Lauro în Roma, Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău, Muzeul de Artă Cluj-Napoca sau la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia. ”Prin actuala expoziție, cei doi artiști propun un demers artistic care sintetizează cu mare finețe sugestiile figurativismului contemporan și referințele artei sacre. Nu este întâmplător fapul că au creat în atelierul de la Accademia di Romania din Roma, care îi aparținuse cândva lui Horia Bernea, membru al faimosului grup „Prolog”. Prin crezul lor artistic, Monica și Paul Timofei își recunosc ascendența artistică în opera excepțională a lui Horia Bernea. În consecință, ambii artiști manifestă un respect deosebit pentru însușirea meșteșugului picturii, înțeles ca măiestrie artistică”, arată curatorul Dan Breaz.

Printre temele recurente în creațiile ambilor artiști se numără orașul și vegetația. ”Aceasta din urmă joacă funcția unei metafore a resurecției pentru mediul arhitectural pe care-l comentează vizual în pictura artistei Monica Timofei. Prin contrast, orașul lui Paul Timofei este sumbru, crepuscular. Tonurile sunt reci, vegetația – cu rare excepții – se retrage și lasă loc unui spațiu deșertic până la abstracțiune. Obiectele reprezentate atârnă greu, gravitațional și ocupă masiv întreaga scenă picturală”, adaugă acesta.

O a doua temă pe care o tratează ambii artiști este cea a ofrandei. ”Sub chipul smeritelor mese stavrofore cei doi transfigurează simboluri ale comuniunii elementare, al pâinii frânte și împărtășite, deci ale sensului corespondent gratitudinii”, mai prezintă curatorul.

Expoziția rămâne deschisă publicului spre vizitare până în 7 aprilie, de miercuri până duminică inclusiv, între orele 10 și 17.

 

​ 

Stire preluata de pe site-ul www.actualdecluj.ro  

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!