ApaVital, pregătită să asigure apă potabilă comunităților din Republica Moldova

ApaVital, pregătită să asigure apă potabilă comunităților din Republica Moldova

Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS, și Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei SPÎNU, au semnat astăzi, la Consiliul Județean Iași, Protocolul de amendare a Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea amplasării unor apeducte, semnat la 20 mai 2021, la Chișinău.

”E o onoare deosebită pentru mine să mă aflu astăzi la Iași, să pot participa la oficializarea acestei colaborări care, dincolo de protocol și dincolo de documentele semnate, se bazează pe această relație istorică, acest sprijin istoric pe care îl oferă România, de fiecare dată când este nevoie, Republicii Moldova. Apele sunt ale noastre ale tuturor, apele nu cunosc granițele țării, trec peste granițele stabilite de om și ceea ce se întâmplă astăzi, pe acest proiect, este o normalitate. Este pe de o parte un sprijin pentru Republica Moldova din partea statului român prin o companie administrată de Consiliul Județean Iași, este în același timp un sprijin într-o perioadă dificilă care este traversată de ambele țări, și de România și de Moldova, dar în mod special de către Moldova, pentru că dincolo de aceste probleme legate de apă potabilă, criza energetică afectează profund viața de zi cu zi a cetățenilor din Republica Moldova și noi avem obligația de a-i sprijini cu tot ce putem: cu energie electrică, cu gaze, cu lemn de foc, cu apă, cu tot ce putem oferi din partea statului român.

Le mulțumesc colegilor de la Consiliul Județean, domnului Președinte, conducerii ApaVital pentru că este un exemplu dat pentru orice alt domeniu, pentru orice altă companie care se situează cu activitatea zilnică în zona de graniță.”, a spus Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Barna TÁNCZOS.

Viceprim-ministrul, Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei SPÎNU a declarat imediat după semnarea protocolului:

”România este partenerul nostru de suflet în tot ce se întâmplă și în mod special în criza prin care trecem. Astăzi am semnat pentru ca să treacă apa Prutul, recent și energia electrică a trecut Prutul, nemaivorbind de proiectele de infrastructură, podul care se va construi la Ungheni, vine și lemnul, gazul, și toate aceste lucruri mă fac să fiu optimist că în perioada următoare această relație va crește. Noi vom face în următoarele săptămâni tot posibilul ca acest protocol și acordul să fie ratificat în regim de urgență ca la 1 decembrie apa de la ApaVital să ajungă și pe teritoriul Republicii Moldova.”.

”Pe această cale vom reuși să avem primul operator transfrontalier de apă și canal care va asigura apă potabilă pentru un număr de aproximativ 250 de mii de beneficiari. Deși acest protocol de amendare a fost semnat astăzi, contractul de lucrări s-a semnat pe 24 ianuarie tot la Iași, tot în prezența domnului ministru Andrei Spînu. Pe noi ne bucură foarte mult că avem această posibilitate ca prin investițiile statului român, prin compania ApaVital, să facem această investiție care să fie în beneficiul locuitorilor din Republica Moldova și ne dorim ca prin toate celelalte investiții să sprijinim această relație bilaterală dintre România și Republica Moldova. În câteva săptămâni cu siguranță putem să și inaugurăm această investiție.”, a afirmat Costel ALEXE, președintele Consiliului Județean Iași.

Documentul semnat astăzi modifică unele prevederi ale Acordului, în partea ce ține de amplasarea unor apeducte în localitățile selectate. Prin amendamentele propuse se urmărește excluderea nominalizării zonelor de subtraversare a apeductelor pentru flexibilitatea în decizii și permiterea subtraversării râului Prut și în alte localități, agreate de către Părți. România și Republica Moldova au încheiat în data de 20 mai 2021, Acordul între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind reglementarea amplasării unor apeducte. Astfel, s-a creat cadrul juridic necesar pentru ca o companie din România, ApaVital Iași, să construiască apeducte cu subtraversarea râului Prut pentru alimentarea cu apă potabilă din județul Iași din România în raioanele Nisporeni, Ungheni, Glodeni și Fălești din Republica Moldova, între localitățile: Măcărești (România) – Măcărești (Republica Moldova), Sculeni (România) – Sculeni (Republica Moldova), Ungheni (România) – Ungheni (Republica Moldova) și în sectorul localității Tabăra (România).

Întâlnirea de lucru de la Iași a celor doi oficiali a inclus și o vizită la sediul companiei ApaVital, unde s-au purtat discuții asupra principalelor proiecte în implementare și obiective de investiții pe care operatorul le are incluse în strategia de dezvoltare. Un alt punct important pe ordinea de zi este și vizitarea Centrului de Management Integrat al Deșeurilor Țuțora, deschis de Consiliul Județean Iași în 2021, o investiție de 69 milioane de euro. Operaționalizarea Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor a generat o creștere a gradului de colectare a deșeurilor în județul Iași de trei ori mai mare în ultimii doi ani.

Tot astăzi, reprezentanții Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor s-au întâlnit cu peste 50 de primari din județul Iași, cărora le-au fost prezentate oportunitățile de finanțare pentru autoritățile locale, disponibile prin PNRR și AFM.

 

​ 

Informatie preluata de pe site-ul  România <br/> Consiliul Judeţean Iaşi  

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!