Zeci de mii de vizitatori în muzeele literaturii la Iași

Zeci de mii de vizitatori în muzeele literaturii la Iași

 

Primele șapte luni ale acestui an au adus un număr semnificativ mai mare de vizitatori în toate spațiile expoziționale ce aparțin de Muzeul Național al Literaturii Române din Iași. În total aproape 50.000 de vizitatori au pășit prin fața exponatelor, obiecte de patrimoniu, imagini, documente sau obiecte care au aparținut unor mari personalități ale culturii românești.

Proaspăt redat publicului, în luna martie a acestui an, la finalizarea lucrărilor de restaurare și amenajare muzeală, Muzeul „Vasile Pogor” – Casa Junimii, are acum o nouă viziune.

„Sunt folosite metode clasice de expunere, dar și instrumente digitale, noi forme de proiectare a informațiilor, într-o abordare interactivă şi participativă, care îi apropie pe vizitatori de patrimoniu. Prin utilizarea mijloacelor digitale și inovative pe fundal arhitectural clasic, s-a obținut o formulă nouă de amenajare muzeală ce menține vie amprenta culturală a Junimii.” (https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/muzeul-vasile-pogor-casa-junimii/)

Aceste transformări importante au adus peste cinci mii de vizitatori în numai trei luni.

Spațiile muzeale cele mai vizitate au rămas cele găzduite de Casa Muzeelor, aici peste 23 de mii de persoane au călătorit în timp admirând exponatele sau aflând detalii despre trecutul tumultos și nu întotdeauna fericit al cetății celor șapte coline.

Vedeta de necontestat a acestui an este, însă, un muzeu aflat la 70 de km de municipiul Iași, la Mircești, casa în care a trăit și a creat mare parte din operele sale Vasile Alecsandri.

La Muzeul „Vasile Alecsandri” s-au efectuat în cursul anului 2021 o serie de reparații curente necesare bunei funcționări a spațiilor expoziționale.

În continuarea acestora, expoziția permanentă a intrat într-o etapă de reamenajare, pornind de la același concept de casă memorială dedicată personalității complexe a lui Vasile Alecsandri și familiei acestuia. Astfel, au fost reamenajate și îmbogățite spațiile dedicate vieții personale și sociale adăugând bunuri culturale de patrimoniu, de artă plastică și decorativă.

De asemenea, au fost deschise spații expoziționale noi, neutilizate până acum, în scopul completării imaginii vechiului conac boieresc, unul dintre ele fiind definit ca o expoziție foto-documentară integrată ca parte informativă a traseului de vizitare.

Toaste aceste transformări au dus la o creștere importantă a numărului de vizitatori, astfel în aceste prime șapte luni ale anului aproape trei mii de oameni au aflat un pic mai mult decât știau deja despre Bardul de la Mircești.

Mai multe detalii despre programul de funcționare al muzeelor dar și despre activitățile de educație muzeală puteți afla de site-ul https://www.muzeulliteraturiiiasi.ro/ și urmărind pagina de facebook a instituției https://www.facebook.com/muzeulliteraturiiromane.iasi/ .

 

 

​ 

Informatie preluata de pe site-ul  România <br/> Consiliul Judeţean Iaşi  

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!