Nasterea la domiciliu: un subiect tabu?

In toata lumea moderna, nasterea la domiciliu este un lucru normal, sprijinit de autoritati prin institutiile statului si este incurajat de catre acestea. La noi, in Romania, nasterea la domiciliu este un subiect tabu. Am studiat si citit forumurile unde se discuta despre acest lucru. Parerile sunt impartite, prejudecati de tot felul. Pe unul din forumuri cele care nasc la domiciliu sunt descrise ca apartinand evului mediu. Am luat zilele trecute legatura cu o persoana care sprijina mamicile ce nasc la domiciliu iar prima reactie a persoanei a fost sa nu discutam telefonic ci prin alte metode, de parca am fi pus la cale un transport de droguri. Alte persoane care sprijina nasterea la domiciliu nu au raspuns mesajelor noastre, probabil din acelasi motiv, teama.

Caz concret petrecut la Brasov

Am decis sa abordam acest subiect in urma unui caz petrecut in aceste zile in judetul Brasov, com Dumbravita. O tanara mama care a mai tercut prin doua nasteri in ultimii 10 ani, ultima fiind acum 1.5 ani, ambele nasteri efectuandu-se la maternitate, a nascut la domiciliu in data de 18 Septembrie 2020, asistata de catre sot. Mama, de profesie medic veterinar, a nascut dupa un travaliu de doar 30 de minute. Decizia a luat-o impreuna cu sotul, in contextul in care in zona in care locuieste, ambulanta a ajuns la o solicitare anterioara dupa 40 de minute iar drumul pana la cea mai apropiata maternitate dureaza miniim 40 minute, iar masinile de pompieri venite sa stinga un incendiu de vegetatie au ramas impotmolite. Alt factor care a cantarit greu in decizia lor a fost faptul ca la maternitatea din Brasov unde urmau sa fie dusi daca chemau ambulanta, s-au inregistrat cazuri de COVID-19. Cu o luna inainte de eveniment, mama a luat legatura cu medicul de familie din comuna Dumbravita, in vederea transferarii dosarului de la medicul de familie la care a fost inscrisa anterior. Cand a mers sa se inscrie, a discutat cu medicul despre posibilitatea nasterii la domiciliu. Doamna medic de familie Oprea Daniela Ioana a precizat ca nu incurajeaza nasterea la domiciliu si ca nu va asista la nastere, aceasta nefacand parte din atributiile dumneaei. Dupa acea discutie tanara mamica a decis sa nu finalizeze inscrierea la medicul de familie respectiv, urmand sa caute alt medic de familie.

Birocratie, refuzuri, abuzuri

Dupa cum spuneam, nasterea a decurs normal, mamica aducand pe lume un baietel sanatos de 52 cm si 3.6 kg, asa cum aveau sa arate toate analizele ulterioare. Din acel moment au inceput necazurile familiei care s-a intalnit in ultimele 5 zile de birocratie, refuzuri si chiar abuzuri. Nasterea a avut loc la ora 4:30 iar la ora 9, tatal s-a deplasat la cabinetul medicului de familie. Doamna medic Oprea nu avea program la acea ora ci dupa amiaza in ziua de Vineri 18.09, asa ca tatal, conform legii 272/2004 s-a prezentat la cabinetul dr Traian Ilea pentru a anunta nasterea si pentru obtinerea certificatului constatator al nasterii. Acesta a jutificat ca medicul de familie nu are ca atributiuni eliberarea acestui certificat, aceasta fiind atributia maternitatii. Dupa ce i s-a specificat numarul si data legii, a justificat ca nu au primit acest tip de formulare si a sunat la maternitatea Brasov, discutand cu domnul director dr. Mircea Preda. Sotul a transmis domnului dr Preda faptul ca nu se doreste internarea bebelusului si a sotiei precizand ca acestia au dreptul sa refuze internarea, dar acceptand consulturile necesare si vacccinarea copilului. Domnul Preda a fost de acord ca aceste consultari, ale mamei si bebelusului sa se faca fara internare. Acestea fiind spuse, tatal, mama si copiii (toti trei copii) s-au deplasat la maternitate pentru a efectua consulturile si vaccinurile si primirea certificatului constatator al nasterii. Ajunsi la maternitate , mama si bebelusul au fost intampinati cu un refuz de a se consulta pacientii in lipsa internarii. Mamica a fost pusa sa semneze o declaratie prin care refuza internarea, implicit consultarea copilului. Fara acest consult, maternitatea refuza sa elibereze certificatul constatator.

Telefoane , reclamatii si cereri facute la toate institutiile statului

De la maternitate, familia a plecat catre clinicile private, ajungand astfel la MedLife Brasov. Aici au discutat cu consilierii maternitatii si li s-a explicat ca MedLife nu elibereaza certificatele respective decat daca mamica avea contract in prealabil cu clinica respectiva. Dar, li s-a spus ca pot sa le ofere consultatiile respective cu care sa mearga inapoi la medicul de familie care trebuie sa elibereze aceste certificate conform legii. S-a facut programare pentru consultatii la MedLife pentru ziua de Marti 22.09 atunci fiind disponibili medici. Intre timp, s-a mai mers o data sa se discute cu medicii de familie care in contiunare au sustinut ca ei nu pot emite certificatele, ca nu e atributia dumnealor. De Vineri, sotul a inceput sa sune la toate institutiile pentru rezolvarea problemei certificatului constatator. Astfel a sunat la medicul curant al mamicii (la Cluj) pentru a primi sfaturi. Acesta a sfatuit-o sa sune la ambulanta, si la ISU. Cei de la ambulanta au spus ca ei nu pot elibera acest tip de certificat, ci doar pe cel de deces, indrumand sotul sa sune la ISU. Cei de la ISU, au facut sotului legatura cu Centrul regional COVID-19 Brasov. Aici au dat de niste persoane inimoase care ,desi era deja ora 18-19, au inceput sa sune celelalte institutii abilitate. Cazul a ajuns in acest fel si in atentia DSP Brasov. Cei de la ISU au luat legatura si cu Primaria Dumbravita care, prin domnul primar Popa Zachiu, s-a implicat inca din aceeasi seara sunand la fel, pe la toate institutiile abilitate.

Pana Marti, cand s-a mers la consult, sotul a luat legatura si cu Asistenta Sociala Brasov, unde a discutat cu juristii acestei institutii care l-au sfatuit sa faca cerere scrisa cate medicul de familie, Politie si Primarie si sa ia numar de inregistrare la aceste cereri. S-a discutat inclusiv la Casa Asigurarilor de Sanatate, unde doamnele din birouri au studiat legea impreuna cu sotul mamicii si s-a constatat ca cererea acestuia este indreptatita si perfect legala. Marti, cu toate analizele la dosar, cu copilul si sotia s-a deplasat la cabinetul medicului de familie, unde mamica si bebelusul au stat in masina, nedorind sa expuna prea mult bebelusul, holul si sala de asteptare fiind ca de obicei pline. Medicul de familie a avut un comportament ofensiv, spunand ca el nu va elibera acest certificat pentru ca lui i se pare suspicioasa aceasta nastere, declarand ca a anuntat parchetul si politia in legatura cu cazul. Sotul a iesit din sala de asteptare plecand acasa cu sotia si bebelusul.

A doua zi, Miercuri 23.09, a fost sunat de la DSP, si a fost indrumat sa mai faca inca o analiza ginecologica suplimentara a mamicii, sa adauge si aceasta ultima adeverinta la dosar si sa mearga inapoi la medicul de familie, urmand ca DSP sa trimita catre medicul de familie documentele necesare eliberarii certificatului constatator. Acesta s-a prezentat la cabinet, cu toata documentatia iar medicii de familie au confirmat ca bebelusul va primi certificatul constatator in urma caruia va primi certificatul de nastere. In demersurile lor cei doi soti au mai fost sprijiniti si de catre doamna doctor chirurg pediatru Danila Adriana , de la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucuresti, aceasta contactand la randul sau autoritatile si institutiile abilitate sa rezolve acest caz.

Vom reveni pe marginea acestui subiect cu cateva declaratii ale partilor implicate in acest caz si cu sfaturi pentru mamicile care se confrunta cu probleme generate de nasterea la domiciliu.

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
1Shares
error: Continut protejat !!