Jurnalul intim al Nadiei Comăneci a scos la suprafață bătăile și umilințele suportate de marea sportivă

Jurnalul intim al Nadiei Comăneci a scos la suprafață bătăile și umilințele suportate de marea sportivă

 

Nadia Comăneci a trăit momente cumplite în România comunistă. Multe povești ascunse cu marea sportivă au fost publicate în cartea „Nadia și Securitatea”, scrisă de istoricul Stejărel Olaru. Cea mai mare gimnastă din istoria țării a fost bătută, înfometată și torturată înainte de a deveni „Zeița de la Montreal”. Se pare că Nadia era bătută de multe ori chiar de antrenorul ei, Bela Karoly, care avea ca obiectiv să o transforme pe sportivă într-un star mondial.

Coșmarul trăit de marea sportivă în timpul regimului comunist

În lucrarea dedicată fostei mare gimnaste, Stejărel Olaru scoate la lumină partea întunecată a marii performanțe. Mai ales într-un sport ca gimnastica în care copilele sufereau un tratament inuman, totul în numele unor rezultate și momente de glorie. Aceste episoade sunt relatate chiar de informatori ai fostei Securități. Lotul de gimnastică era supravegheat îndeaproape, în frunte cu Nadia. Un pasaj zguduitor provine chiar din jurnalul pe care îl ținea tânăra sportivă. Acesta este relatat de informatorul „Dan”.

Mama Nadiei mi-a citit dintr-un caiet intim al lui Nadia unde ea își însemna zilnic intimitățile. Din cele citite (…) reiese comportarea pe care a avut-o antrenorul Karolyi cu ele, jignirile, adresări ca: „sunteți niște vaci, proaste, educate prost de familie, nu sunteți bune de nimic”. Mai mult decât atât, le bătea atunci când un antrenament nu-și ajungea ținta, găsindu-le vinovate. (…) Nu li se dădea alocația de masă integrală invocând că „e păcat să strici mâncarea pe niște nesimțite”, se arată în jurnalul Nadiei, citat de Libertatea. 

Bela Karolyi (dreapta) a pretins mereu că are o relație specială cu Nadia

Cum se manifesta regimul de teroare

O informatoare pe nume „Gheorghe Daniela” a povestit, în 1974, cum cele mai importante gimnaste ale țării erau bătute la antrenament: „Faţă de gimnaste a manifestat o atitudine de teroare şi brutalitate care contravin(e) total cu principiile pedagogice. A avut o serie de reclamaţii din partea părinţilor, atât la şcoală, cât şi la Ministerul Învătământului. Fetele au fost bătute uneori până la hemoragii nazale sau pedepsite prin exerciţii fizice până la epuizare”, se arată într-un raport al Securității.

Un alt informator, „Ionescu”, a vorbit în mod special despre metodele lui Bela Karoly: „Bela Karolyi a dat dispoziţie la gimnaste că dacă au nevoie de asistenţă medicală mai întâi să fie anunţat el. Doar cu acceptul lui să meargă la medic. Din constatările personale, Karolyi Bela se adresa în permanenţă la gimnaste cu epitete jignitoare: ‘vaci, tâmpite, proaste, găini, vădane, grase, dobitoace…

Cea mai mare gimnastă din istoria României a fugit din țară în noaptea de 27 spre 28 noiembrie 1989. Familia Nadiei a rămas în România în perioada respectivă, iar în decembrie 1989 au fost martori la Revoluție.

Articolul Jurnalul intim al Nadiei Comăneci a scos la suprafață bătăile și umilințele suportate de marea sportivă apare prima dată în Playsport.

 

​ 

​ 

​Preluat de pe site-ul Playsport

Comentarii
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa [email protected]
Doneaza pentru a sprijini proiectul "Info real"

Daca ai surprins imagini (foto sau video) care crezi ca pot deveni stiri, nu ezita sa le trimiti la [email protected]
Copyright © Toate drepturile rezervate T2K Skyline Group | CoverNews by AF themes.
Generated by Feedzy
0Shares
error: Continut protejat !!